9 Haziran 2016 Perşembe

Geschwind Sendromu ve Hipergrafi / Geschwind Syndrome and Hypergraphia


Bugün bana ilginç gelen bir sendromdan bahsetmek istiyorum. Bana ilginç gelmişti çünkü ayırt etmek çok zordu. Birçoğumuz kendimizi yazarak ifade etmekten hoşlanırız hatta yetenekli olanlarımız bu işi ilerletip yazar olurlar. Peki bu sendrom nereden çıktı, yazmayla alakası nedir dediğinizi duyar gibiyim. Hemen anlatayım o zaman.

Geschwind Sendromu, beyindeki temporal lobda oluşan epilepsi haliyle ortaya çıkar . Bu epileptik nöbetler esnasında bilişsel fonksiyonlarda farklılaşma olur; hipergrafi (aşırı yazı yazma), aniden ortaya çıkan ve aşırıya kaçan dinsel düşünceler veya işitsel sanrılar gibi anormal bulgular görülür (Geschwind & Waxman, 1975.) 

Hipergrafiye bu epilepsi nöbetlerinin neden olduğunu biliniyor. Peki bu yazma ne kadar aşırı? Bu sendroma sahip bir X kişisi düşünelim. X yazı yazmak için defterler, kitapları, mobilyalarını, duvarlarını hatta kendi vücudunu bile yazmak için kullanabilir. Çünkü yazmaya başlarsanız duramazsınız sanki kelimeler zihninizden akıp gidiyor ve sizin onları yazarak ölümsüzleştirmeniz gerekiyormuş gibi hissedersiniz. Asla yorulmadan yazarsınız 





Tabi herkese aynı şey olacak diye bir kaide yok. Kimisi hiç etkilenmeyebilir kimiside hipergrafi ve yeteneğini birleştirip ünlü  bir yazar olabilir. Hipergrafi olduğu sanılan yazarlardan da bahsedelim o zaman. 





Vincent Von Gogh resmin yanında yazıda da aktifmiş. Kardeşine en kısası 6 sayfa uzunluğunda 200  tane yani 1700 sayfa mektup yazmış.

Dostoyevski bu sendromun tüm özelliklerini taşıdığından dolayı Norman Geschwind bu sendroma Dostoyevski sendromu adını vermiştir.

Amerikalı şair Arthur C. İnman 17 milyon kelimeden oluşan günlüğüyle bu sendroma sahip olduğu bilinen yazarlardan.

Alice Harikalar Diyarında kitabını çocukluğumuzda mutlaka duymuşuzdur. Onun yazarı Lewis Caroll da bu sendromdan muzdaripmiş.


Tedavisinden de bahsedip bitirmek istiyorum .Bu hastalığın kendisi kadar tedavisi de ilginçtir. Tedavisinde Avusturyalı nörologlar kişinin başının üstünden manyetik bir çubuk geçirerek başarı elde ettiler. 

Maalesef hipergrafi ve yeteneğin aynı kişide ortaya çıkması çok küçük bir ihtimaldir.








  'Yazmak için yaşadım, yaşamak için yazdım.' Samuel Johnson


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder